Kontakt oss
Tlf: 92405766

Epost: astridhove@icloud.com

Om orientalsk dans

Orientalsk dans danses I Midtøsten, Tyrkia og Nord-Afrika, og er en av verdens eldste kulturdanser. De fleste kjenner orientalsk dans som magedans. Dette begrepet er imidlertid skapt I vesten, og er egentlig misvisende, da man broker hoftene, bekkenet og armene vel så mye som magen når man danser. Araberne selv kaller dansen raqs sharki, Dans fra Østen.


Danseformen vi I dag kjenner som magedans, vokste frem på kabaretene I Kairo I Egypt på 1920-tallet, og blir gjerne kalt cabaret eller oriental. På kabaretscenen så man for første gang dansere iført todelt drakt med bar mage. Den todelte drakten var inspirert av indiske klesdrakter og fantasifulle, eksotiske Hollywoodfilmer. Kabaretstilen har hentet elementer fra folkedans og ballet, og har ett sensuelt og flørtende uttrykk.


Orientalsk dans er imidlertid med enn bare cabaret. Det finnes utallige stilarter og variasjoner, selvom grunnbevegelsene ofte er de same, men med ulik karakter. De fleste stilartene har sitt utspring I tradisjonelle folkedanser, og har gjerne enklere og mer kraftfulle bevegelser enn I for eksempel kabaret. Felles for de ulike stilartene er at dansen fungerer som en døråpner til en spennende kultur. Orientalsk dans er ett uttrykk for glede, men gir også glede!


Som alle andre treningsformer er det veldig individuelt hvorfor man danser orientalsk dans. Noen ønsker å uttrykke og utvikle sin femininitet, andre ser på dansen som ett led I sin personlige eller spirituelle utvikling. Eller kanskje man bare liker å danse og synes orientalsk dans er en spennende mate å trene på. Dansen brukes også medisinsk for nakke, rygg, bekken og I forbindelse med fødselsforberedelser.


Se videoen "Beneath The Veil" nedenfor for ett lite innblikk i magedansens historie og rolle i dag som kunstform.